28 Mayıs 2015 Perşembe

Bulgur köftesi

Çok malzeme gerektirmeyen,yapım aşaması biraz zahmetli olsa'da Yerken sizi lezzetine  odaklayacak bir yemek.

Malzemeler
1 kilo köftelik bulgur
İki su bardağı un
İki yumurta
yarım su bardağı  sıvı yağ
İki çorba kaşığı salça
5.6 diş sarımsak
İki çorba kaşığı kadar kuru nane
Tuz



Yapılışı
Bulguru kaynamış suyla bulgurun  üstünü örtecek şekilde ıslatıyoruz.Üzerini kapatıp  bulgurun yumuşamasını bekliyoruz.Yaklaşık 15.20 dk sonra  bir yoğurma kabında tepsi v.s. Yumuşamış bulgura  un,tuz yumurta ekleyip elimizi ıslatarak  yoğuruyoruz.
Yoğurma işleminde ara ara  su gerekebilir. Kıvamını kaybetmemek için  elimizi ıslatarak yoğurmalıyız. Malzemeler birbirini alıp ve tuttuktan sonra elimize yapışmıyorsa köfte hamurumuz hazır demektir. (poğaça hamurundan daha sert kıvamda olmalıdır) Hamurdan yumurta büyüklüğünde  parçalar  alıp yukarıda resimde görüldüğü parmak büyüklüğünde köfteler yapıyoruz. Yaptığımız köfteleri, büyük bir tencerede kaynattığımız ve içine bir çorba kaşığı kadar tuz eklediğimiz suya atıp haşlamaya bırakıyoruz. Köfteler tencereyle temasını kesip su yüzüne çıkıyorsa haşlanmış demektir.bir iki dk daha   haşlayıp süzdürüyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Soğumuş köfteleri küçük parçalar halinde kesiyoruz büyüklüğünü siz ayarlayabilirsiniz. Bir tencereye  sıvıyağ ve salçayı koyup kavuruyoruz  ezdiğimiz sarımsak ve  kuru naneyide ekleyip 1 dk daha  kavuruyoruz .(bu aşamada nane ve sarımsağın mis kokusunu duyup bir an önce yemek isteyeceksiniz) İçine doğranmış köfteleri'de atıp yağ salça karışımı köftelere işleyene kadar  karıştırıyoruz. Ocağı kapatıp servis tabağına alıyoruz Bulgur köftemiz hazır.(salçanız tuzssuz ise  azıcık tuz ekleyebilirsiniz)İsterseniz üzerini bir miktar yoğurtla'süsleyip servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun:)

2 yorum: