11 Haziran 2015 Perşembe

Ayranlı ( Yalancı ) Keşkek

AYRANLI (YALANCI) KEŞKEK
'' Bizim Çocukların deyimiyle havuzlu yemek''

Tarif Anne tarifi olunca herşey göz kararı oluyor:))

Malzemeler 

Göz kararı aşurelik buğday
Göz kararı ayran
Göz kararı tereyağı, tuz, su
Un
İsteğe göre kuru nane,  kırmızı biber
Tuz

                                                                    Yapılışı
Evde  ayranımız yoksa yoğurtla yaptığımız  ayranda olabilir.Yinede göz kararımızı tahmini bir miktara dökersek; 1 su bardağı yoğurt 4 yada 5 su bardağı su ile karıştırıyoruz.Normal ayran kıvamından daha sulu  olacak. Bu miktara göre yine tahmini bir su bardağı aşurelik buğdayı'da ekleyip kaynayana kadar karıştırıyoruz.Altını kısıp pişmeye bırakıyoruz.   Keşkek gibi birazda kepçeyle döve döve karıştırıyoruz. Dibini  tutmaması için sürekli kontrol ediyoruz.Buğdayların  piştiğine karar verdiğimizde görüntü  Tane tane olmamalı,  pilav kıvamındaysa kaynamış su ekleyip çorbadan daha koyu bir yemek kıvamına getirmeliyiz..Bu aşamada tuzu ekleyip bir elimizle  karıştırırken diğer elimizle  un serpiştirmeliyiz.Unu serpiştiriyoruz,çünkü bir anda eklersek topaklanır.  Sürekli karıştırarak azar azar yedirdiğimiz un ve buğday  lapa görüntüsünü alıyorsa olmuş demektir.Servis tabağımıza bir dolu kepçe kadar alıp diğer yandan koyu bir ayran hazırlıyoruz.Ve tereyağını erimeye bırakıyoruz.Tabağımızdaki lapa ilk ısısını kaybedince daha  koyulaşmış olacaktır ve kaşığımızı ayrana batırarak lapayı havuz şeklinde açıyoruz. Kaşığı ayrana batırıyoruz çünkü kaşık ıslak oldukça lapa kaşığa yapışmayacaktır.Ve havuzun içine  hazırladığımız koyu ayranı döküyoruz taşmamasına dikkat ediyoruz.Yanacak derecede  erimiş tereyağına ister nane  istersek kırmızı biber ekleyip ayranlı havuzumuza döküyoruz.
Bol kalorili bir o kadarda lezzetli Havuzlu yemeğimiz hazır.

                                                 Afiyet olsun :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder