'' Bizim Çocukların deyimiyle havuzlu yemek''
Tarif Anne tarifi olunca herşey göz kararı oluyor:))
Malzemeler
Göz kararı aşurelik buğday
Göz kararı ayran
Göz kararı tereyağı, tuz, su
Un
İsteğe göre kuru nane, kırmızı biber
Tuz
Yapılışı
Evde ayranımız yoksa yoğurtla yaptığımız ayranda olabilir.Yinede göz kararımızı tahmini bir miktara dökersek; 1 su bardağı yoğurt 4 yada 5 su bardağı su ile karıştırıyoruz.Normal ayran kıvamından daha sulu olacak. Bu miktara göre yine tahmini bir su bardağı aşurelik buğdayı'da ekleyip kaynayana kadar karıştırıyoruz.Altını kısıp pişmeye bırakıyoruz. Keşkek gibi birazda kepçeyle döve döve karıştırıyoruz. Dibini tutmaması için sürekli kontrol ediyoruz.Buğdayların piştiğine karar verdiğimizde görüntü Tane tane olmamalı, pilav kıvamındaysa kaynamış su ekleyip çorbadan daha koyu bir yemek kıvamına getirmeliyiz..Bu aşamada tuzu ekleyip bir elimizle karıştırırken diğer elimizle un serpiştirmeliyiz.Unu serpiştiriyoruz,çünkü bir anda eklersek topaklanır. Sürekli karıştırarak azar azar yedirdiğimiz un ve buğday lapa görüntüsünü alıyorsa olmuş demektir.Servis tabağımıza bir dolu kepçe kadar alıp diğer yandan koyu bir ayran hazırlıyoruz.Ve tereyağını erimeye bırakıyoruz.Tabağımızdaki lapa ilk ısısını kaybedince daha koyulaşmış olacaktır ve kaşığımızı ayrana batırarak lapayı havuz şeklinde açıyoruz. Kaşığı ayrana batırıyoruz çünkü kaşık ıslak oldukça lapa kaşığa yapışmayacaktır.Ve havuzun içine hazırladığımız koyu ayranı döküyoruz taşmamasına dikkat ediyoruz.Yanacak derecede erimiş tereyağına ister nane istersek kırmızı biber ekleyip ayranlı havuzumuza döküyoruz.
Bol kalorili bir o kadarda lezzetli Havuzlu yemeğimiz hazır.
Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder