Memleketimde (Elazığ) dışı etsiz olunca yalancı içli köfte denir. Yerken daha hafif ve yapımı daha kolay olduğu için(bana göre yine'de zahmetli) bunu tercih ediyorum. Bir ara Dışı etli olanı'da yapınca onuda paylaşacağım.
Malzemeler
Dış hamur için
Yarım kilo köftelik bulgur
Yarım su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 yumurta
İsteğe bağlı bir çorba kaşığı kadar kırmızı toz biber
İç Malzemesi
Yarım kilo orta yağlı kıyma
Yarım paket margarin veya tereyağı
2 Adet büyük kuru soğan
Yarım su bardağı ceviz içi
Yarım demet maydanoz
İki çorba kaşığı kadar karışık salça
Karabiber kimyon kırmızı biber tuz.
İlk önce içini hazırlıyoruz.Bunun için tencereye yağı koyup altını açıyoruz soğanları ince ince doğruyoruz veya rondo'dan geçiriyoruz ve hafif kavurmaya başlıyoruz.Soğanlar hafif yumuşayıp karamelize olmadan kıymayı koyup kavurmaya başlıyoruz.Kıyma kavrulunca salçayı baharatları ve tuzu'da ekleyip harmanlanmasını sağlıyoruz.Altını kapattıktan sonra ince kıyılmış maydanoz ve ceviz içini'de ekleyip karıştırıp soğumaya bırakıyoruz.
Dış hamuru için
Köftelik bulguru bir yoğurma kabında üzerine denk gelecek şekilde sıcak su ile ıslatıyoruz ağzını kapatıp bulgurun kabarmasını bekliyoruz.irmiği'de büyükçe bir kasede ıslatıyoruz.
Kabaran bulgura tuz un ve yumurtayı katıp yoğurmaya başlıyoruz.Yoğururken arada bir elimizi ıslıyoruz ve hamur haline gelince irmiği'de ekleyip sert bir hamur kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Hamurdan istediğimiz büyüklükte parça alıp içini ıslak elimizle çevire çevire açıyoruz ister yumurta şeklinde ister yuvarlak ince açıyoruz her ikisi'de resimde var. Buzdolabında soğuttuğumuz donma aşamasına gelmiş olan kıymalı harcımızı'da alıp yeteri miktarda içini doldurup yine ıslak elimizle çevire çevire kapatıyoruz.Doldurma işlemi bittikten sonra haşlayacaksak Büyük bir tencereye suyu yarısını geçecek şekilde doldurup kaynatıyoruz ve içine tuz ekliyoruz.Kaynamış tuzlu suya köfteleri atıp köfteler su yüzüne çıkıncaya kadar haşlıyoruz. Haşlanırken karıştırmıyoruz çatlamasını kolaylaştırır.Arada çatlayanlar'da oluyor.Haşlanmış köfteleri süzgeçle alıp servis tabağına diziyoruz.Servis yaparken üzerine isteğe bağlı sos ile süsleye biliriz.
Kızartmak için
Haşlama aşamasından önceki işlemleri uygulayıp şekil verdiğimiz köfteleri kızgın yağa atıp her tarafı renk değiştirene kadar kızartıyoruz. Servis tabağına alıyoruz.Sıcakken servis yapıyoruz.
Resimlerde gördüğnüz yumurta şeklinde olanlar kızartılmış. Attaki resmide olan yuvarlaklar haşlanmıştır.
Afiyet olsun:)
Not: Eğer vaktiniz varsa iç harcını bir gün önceden hazırlayıp soğuyunca köfteler haline getirip buzlukta dondurabilirsiniz köfteyi yaparken büyük kolaylık sağlıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder