Adı üzerinde Sütlaç, sütlü tatlıların en başında gelir.İster sıcak ister soğuk yenebilen Hemen herkesin sevdiği bir tatlıdır.Biraz daha kıvamlı ve o yanık tadı sevenlerin'de vazgeçilmezidir Fırın Sütlaç.
Malzemeler
Yarım su bardağı pirinç
2 su bardağı su
5 su bardağı süt
2 su bardağı şeker
1 çorba kaşığı nişasta
2 yumurta sarısı
1 paket vanilya
Pirinci iyice yıkayıp süzdükten sonra 2 su bardağı su ile suyunu çekene kadar haşlıyoruz.Suyunu çekince süt ve şekeri atıp kısık ateşte pirinçler tam yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. 1 çorba kaşığı nişastayı bir su bardağı su ile ezip kaynayan sütlaca karıştırarak yediriyoruz.Vanilyayı'da ekleyip yine kısık ateşte 2.3 dk daha pişirip kapatıyoruz. Diğer taraftan iki yumurta sarısını çırpıp sütlaçtan bir kaşık alıp yumurtaya çırparak yediriyoruz. Yumurta sarıları ani ısıya girip pişmemesi için Bu işlemi bir iki kaşık hafif yedirerek yapıyoruz.Birkaç kaşık sütlaç yedirerek çırptığımız yumurta sarılarını sütlaca karıştırıyoruz. İyice karışmış sütlacı fırın kaplarına paylaştırıyoruz. İsterseniz üst resimde gördüğünüz gibi ısıya dayanıklı cam kaplara yada alt resimde gördüğünüz gibi toprak kaplara paylaştıra bilirsiniz ben her ikisini'de yaptım.Bir tepsiye sütlaç koyduğumuz kapları yerleştirip tepisinin içine sütlaç kaplarının yarısına gelecek şekilde su dolduruyoruz ve 200° fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar pişiriyoruz.Fırında kalma süresi tamamen sizin tercihinze bağlıdır.Yinede üzerlerinin fazla yanmamasına dikkat edelim:) Fırından çıktıktan sonra soğumaya bırakıyoruz. Sıcak sevenler için hemen de servis yapılabilir. Çok soğuk sevenler için buzdolabında bekletilmeli ılık sevenler için oda sıcaklığında bekletilmelidir.İsteğe göre ikram edilirken üzeri tarçın,ceviz veya fındık ile de süslene bilir.
Afiyet olsun:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder