Lahana dolması diğer dolmalar gibi yemesi keyifli fakat biraz zahmetli olduğu için sık yapamadığımız yemekler arasındadır.Ayrıca lahana seçimi , yaprakların ayrılması, kıvamında haşlanıp tek tek sarılması ve kıvamında pişirilmesi'de büyük beceri istiyor. Bunlar için zamanı kısıtlı olanlar hele'ki ben gibi bu saydıklarımı tam olarak ayarlayamayanlar için :) böyle bir alternatifi değerlendirmek dahada kolay.Görüntü itibariyle'de göze hitap ediyor.
Malzemeler
Tencerenizin büyüklüğünde beyaz lahana
iç malzemesi için miktar belirtmiyorum
Pirinç
Orta yağlı kıyma
Salça
Kuru nane
Çeşitli baharatlar,tuz
Sıvı yağ
İsteğe göre maydanoz
Yine isteğe göre nar ekşisi yada sumak
Normal dolmalar gibi fazla iç harcı gerekmiyor.
Tenceremizin büyüklüğündeki lahanayı temizce yıkayıp kök kısmını bıçak yardımıyla alıyoruz bir kenara ayırıyoruz ve içini bıçak ve kaşık yardımıyla oymaya başlıyoruz.Bu işlem biraz zahmetli olsa'da gerisi kolay. Çiğden hazırladığımız iç malzemesini içini tuzladığımız lahanaya dolduruyoruz.Önceden ayırdığımız kök kısımını fazlalıklarını alarak dolmamızın üzerini kapatıyoruz.Diğer taraftan sıvıyağ salça ve tuz ile salçalı su hazırlıyoruz.Lahananın kök kısmı alta gelecek şekilde dikkatlice tencereye yerleştirip kürdan yada ince bir bıçakla üzerini birkaç yerden deliyoruz ve salçalı suyu gezdiriyoruz.Suyu lahananın yarısına gelecek kadar olmalıdır. Tenceremizin ağzını kapatıp ocağı açıyoruz kaynadıktan sonra kısık ateşte pişiriyoruz.Piştiğini anlamak için bıçak la kontrol ediyoruz. Bıçağı sapladığımızda lahananın kıtır sesi gelmiyor ve kolay çıkıyorsa pişmiş demektir.Pişen dolmamızı dikkatlice büyük bir servis tabağına yada bir tepsiye alıyoruz. Dilimler halinde kesip servis yapıyoruz.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder